Dyslexi och läs- och skrivsvårigheter

Varför svårt att läsa?

Vad sker när vi läser?
Motoriska problem
Lyssning/seende


Var börjar vi?
Utredning - läs- och skrivsvårigheter/dyslexi
Utredning - mattesvårigheter

Träning / Åtgärder
Handledning för föräldrar
Trädet 3 - träna avkodning
Finn din matteglädje!
Tiki- träna läsförståelse

Kurser
Alfabetisering/ läs och skrivsvårigheter/Trädet 3
Finn din matteglädje!
Studiedagar/föreläsningar

Övrigt
Priser/produkter/beställning
Om företaget/kontakt
Support/nedladdning/FAQ
Gratis pedagogisk musik
Musik för att lära lättare
Nyttiga länkar - skolor etc





                            


Kort sammanfattning av några japanska artiklar (artiklarna finns längst ner på engelska)

Ms Kimiko Kawano
Forskare, Nippon Medical School, Centrum för informatik och vetenskap


Vi har studerat hjärnvågor (EEG; elektroencefalografi) under olika typer av hjärnaktiviteter under mer än tio år. I början av studien var försökspersoner främst studenter. Vi lät dem lyssna på musik eller beräkna matematiska problem och mätte deras EEG kurvor för att undersöka hjärnans aktivitet. Efter statistisk analys av data från över tvåhundra studenter, har vi funnit en tendens att b vågor, som visar ett aktivt område i hjärnan, dök upp på högra hjärnhalvan medan du lyssnar på musik och till vänster vid beräkningar.
Detta bekräftade hypotesen att den högra hjärnhalvan används för att känna igen bilder, konturer och musik och den vänstra hjärnan (den språkliga hjärnan) används till att hantera logiska tankar, som exempelvis beräkningar. Ett TV-program bad oss att mäta hjärnvågor på en abakusmästare. Jag trodde inte vi skulle se några skillnader på EEG-kurvorna jämfört med det som omfattade material vi redan hade..

Neural aktivitet i den högra hjärnhalvan
När vi mätte mästaren, en högstadieelev, under huvudräkning var resultatet oväntat. Vanligtvis används den vänstra temporala regionen för beräkningar, men här var det nästan helt oanvänd. I stället verkade b vågorna vara aktiva på höger occipitalregion. Med andra ord, det verkade som att eleven räknade med högra hjärnhalvan. Jag var inte helt övertygad från endast en persons resultat, eftersom det alltid finns undantag och vissa individuella skillnader i hjärnvågor. Men vi genomförde samma undersökning med en annan expert bara för att finna resultatet nästan identiskt med den tidigare mätningen. Vi bad flera abakusanvändare med höga 'dan' (grader) att låta oss mäta deras EEGs, och hittade nästan samma resultat med endast små individuella variationer. Vi frågade hur de räknande och de flesta av dem gav samma svar; att bilden av abakuskulorna flyttades för deras ”inre öga”.

Verbalt tänkande och bildbehandling
Vanligtvis räknar människor i sitt sinne med hjälp av inre röst, som i” hundra minus 7 är 93”. De sätter ord på matematiska idéer. Abakusanvändare, å andra sidan, visualiserar helt enkelt en bild av abakusen i sitt huvud. De sätter inte ord till bilden.  Denna skillnad kan ses tydligt vid EEG-mätning. Dessa tendenser i användning av hjärnan kan även ses hos professionella Shogispelare (japanskt schack,) när de spelar matcher eller löser Shogi -problem. Men när de beräknar, använder de dock sin vänstra hjärnhalva precis som vanliga människor gör. Det är samma sak med abakusanvändare. De använder inte sin högra hjärnhalvor till alla typer av operationer.

Det vi sett ovan betyder inte att abakusträning förbättrar alla funktioner hos den högra hjärnhalvan, till exempel  känslan av konst och musik. Vad som är viktigt är att förmågan att visualisera kan utnyttjas för andra ämnen och områden. Vissa abakusexperter använder sin förmåga till att memorera hela sidor i läroboken eller årtal i historien. Den förmåga som utvecklats av abakusträningen kan användas effektivt på olika sätt. Detta gäller inte bara för experter utan även för nybörjare, Abakusträning är användbar för att kunna känna handgrepp och se bilder i additions- och subtraktionsproblem, eftersom ”operatören” kan se kulorna röra sig framför ”det inre ögat”. Det gör det också lättare att förstå decimalsystemet och begreppet ”platsvärde”. När barn börjar förstå siffrornas funktion, kommer de troligen att bli förtjusta i matematik. De kommer att ha bättre självförtroende vad gäller andra ämnen i skolan. Den moderna utbildningen fokuserar på teorier och att kunna minnas dessa. Teori är naturligtvis viktigt, men många elever kan inte få en verklig känsla av förståelse bara genom det. Jag tror att en effektiv tillämpning av bildtänkande kan stimulera människors kreativitet och inspiration.



Ms Shizuko Amaiwa
Professor, Shinshu University, Department of Education

Som psykolog har jag har varit engagerad i forskningen kring abakus under många år. Mina forskningsresultat visar att abakusträning inte bara förbättrar möjligheten att göra beräkningar på såväl en fysisk abakus som med hjälp av en mental bild av en abakus. Träningen ger också ger en positiv överspridning till andra områden. Detta dokument kommer att förklara vilka kringliggande områden som påverkas och skälen till detta. Jag kommer också att diskutera särdragen hos och framtidsutsikterna för abakusundervisning.

Överspridningseffekt av abakusträning
Den första effekten är bättre numerisk minne. Den andra är bättre visiospatialt minne. Den tredje är bättre förmåga i allmänhet att lösa matematiska problem, inklusive de fyra grundläggande aritmetiska beräkningarna och ”lästal”.


Förbättring av numeriskt minne
Den första effekten, förbättring av numeriska minne, kan visas genom att be elever komma ihåg tre till niosiffriga tal som de får upplästa och sedan ska upprepa. De elever som tränat abakus var överlägsna i korrekt antal siffror som de kan memorera jämfört med ”icke-abakus” elever i samma ålder. Detta beror på abakus- studenter placerar siffrorna på abakusbilden i sitt inre på samma sätt som när de räknar ”mental abakus”. Återgivningen av numren är säker så länge som det antal siffror som ska kommas ihåg inte överskrider gränsen för den mentala bilden av abakusen. Genom att utnyttja den inre bilden av abakusen klarar också eleverna att ur minnet återge siffrorna baklänges. Detta är möjligt tack vare att de tillämpar de metoder som används vid mental abalusträning.

 
Höga betyg tack vare förbättrat visiospatialt minne.
Den andra positiva effekten är förbättring av visiospatialt minne. Detta undersöktes genom att låta elever ta bort en  rad små svarta pricka. Prickarna placerades på olika skärningspunkter av kvadrater som gjorts med 3 till 5 rader i både vertikal och horisontell riktning. Studenterna såg först på dessa punkter i några sekunder för att memorera deras plats, och sedan ombads de att återskapa samma bild genom att placera svarta prickar på blanka rutor. De elever som tränat abakus fick högre poäng än ”icke-abakus” elever. Den rumsliga placeringen av prickarna har inte samma numeriska värden som kulorna på abakusen, men vi kan spekulera om att träningen för att få en tydlig inre bild av abakusen hade till följd att eleverna blev bättre på att registrera och minnas lägen av föremål i rummet.

Framsteg i allmänhet tt lösa matematiska problem
Följande tre punkter bekräfta effekterna av abakusträning för att lösa matematiska problem.

1.       Resultaten från en undersökning med tredjeklasstudenter visar att ungefär ett års abakusstudier gör det möjligt för studerande att nå högre poäng än ”icke-abakuselever” på vissa matematiska problem. Dessa matematiska problem är addition av ett tvåsiffrigt tal, multiplikation av ett tvåsiffrigt tal, addition av flersiffriga tal, subtraktion av flersiffriga tal, ”lästal” medi addition och subtraktion och ”fyll i det tomma utrymmet” problem (t.ex. vilket tal saknas i följande ekvation: [ ] -7 = 27. Man kan se till och med nybörjare vad gäller abakus kunde dra nytta av överspridningseffekterna som abakusträningen hade. Man kan anta att deras höga automatiseringsgrad när det gäller enklare beräkningar avlastade de högre neurala systemen och gjorde att de också klarade ”lästal” bättre än ”icke-abakus” studenter. Det konstaterades dock ingen skillnad när det gällde förmågan att lösa problem som krävde abstrakt tänkande.

  1. På en högre nivå fanna man att abakusstuderande var bättre än icke-abakusanvändare på att lösa vissa typer av matematiska problem. Ett exempel på sådana problem är att jämföra storleken på siffrorna (dvs ställa följande fem nummer i ordning: 0.42, 12, 3,73, 0,95, 10,1), beräkning av tal där flervalslösningar fanns, (dvs. välja det rätta svaret från fem val av förslag till lösningar för exempelvis 1026,95 ÷ 103,1), och ”lästal”. Dessutom sågs en positiv effekt, inte bara i matematiska problem med heltal och decimaler, utan även hos dem med bråk, särskilt när högre tänkande krävs för att lösa dem.
    I abakus träning, berör man inte in bråkräkning, men en överspridningseffekt blir att även problemlösning med bråk underlättas. Abakuseleverna visar sig oftast ha omvandlat bråken till decimaler, för att lösa bråkproblem. De försökte lösa problemen genom att helt enkelt ändra talen till den form de förstod bäst.

 
3. Som nämnts ovan, tenderar abakuselever ofta att försöka lösa problem i en form där de kan utnyttja sina kunskaper i abakusberäkningen, när de konfronteras med olika matematiska problem.



Abakusträning ger många fördelar

Att tillägna sig förmågan att räkna snabbt och korrekt och att beräkna mentalt
Baserat på resultaten som nämns ovan, kan man se utläsa några förmågor som byggs upp. De som tränar abakusstuderande lär sig beräkna enkla matematiska problem snabbt och korrekt. Dessutom bygger de upp förmågan att använda bilden av en ”inre” abakus bilden när de räknar. Det ger dem möjligheten till snabb beräkning utan att faktiskt använda en fysisk abakus.

Dessa egenskaper visar positiva överspridningseffekter på att lösa olika matematiska problem. Å andra sidan blir de studerandes beräkningsmetoder något rigida och studenterna saknar ofta flexibilitet i att tänka ut nya sätt att lösa problem.




 

 

Ms. Kimiko Kawano
Researcher, Nippon Medical School, Center for Informatics and Sciences

We have been studying brain waves (EEG; electroencephalography) during various kinds of brain activities for more than ten years. In the beginning of the study, subjects were mainly students. We made them listen to music or calculate mathematical problems and than measured their EEGs to investigate the brain activity. After statistically analyzing the data obtained from over two hundred students, we have found the tendency that b waves, which indicate the active area of the brain, appeared on the right hemisphere while listening to music and on the left while calculating. This confirmed the hypothesis that the right brain is used to recognize images, figures and music and the left brain (the linguistic brain) to deal with logical thoughts, such as a calculation. At that time, we were asked from one TV program to measure the brain waves of an abakus champion. I thought, however, it would be difficult to prove some differences in the EEGs which involved quite large individual variances.

 

Neural activity in the right brain

 When we measured the champion, a middle school student, during the mental calculation, the result was unexpected. Usually the left temporal region is used for calculation, but here, it was almost entirely unused. Instead, the b waves appeared on the right occipital region. In other words, the student carried out calculation using the right brain. I was not quite convinced from only one person's result, because there are always exceptions and some individual differences in brain waves. However, we conducted the same investigation with another expert only to find the result almost identical to the previous case. We than asked more abakus users with high 'dan' (ranks) to let us measure their EEGs, and found almost the same results with only little individual variances. We inquired how they were calculating, and most of them gave the same reply that the image of the abakus beads in their head moved rapidly.

 

Verbal thinking and image processing

 Usually, ordinary people calculate in their mind using inner voice, as in one hundred minus 7 is 93. They put mathematical notions into words. On the other hand, abakus users simply visualize an image of abakus in their head. They do not replace the image into words. This difference can be seen clearly in the EEGs. These tendencies in the brain uses can also be observed in professional players of Shogi, (Japanese chess,) while they are playing the games or solving Shogi problems. However, when they calculate, they use their left brains just as ordinary people do. This is the same with the abakus users. They do not use their right brains in all cases.

 

 Yet it does not mean that abakus learning improves everything about the right brain, such as a sence of art and music. What is important is that the ability to visualize can be put to use for other subjects and behaviors. Some abakus experts use their ability for memorizing whole page of textbook or years in history. The abilily developed by abacas can be used effectively in different ways.
 Not only for the experts but also for the beginners, abakus learning is useful to easily grasp images in addition and subtraction problems, because the beads are moving in front of their eyes. It also allows to understand the decimal system and the concept of digit positions. Once children understand numbers, they will probably become fond of mathematics. They will be more confident there may be many positive impacts in other subjects at school. The contemporary education focuses on theory and its rote memorization. Theory of course is important but many students cannot get an actual feeling of comprehension only through it. I believe an effective application of image thinking induces human creativity and inspiration.

 

 

 

Ms. Shizuko Amaiwa
Professor, Shinshu University, Faculty of Education

 

 

I have been engaged in research concerning the abakus for many years from the perspective of a psychologist. My research findings show that abakus study not only improves the ability to calculate both on the abakus and mentally, but also provides a beneficial ripple effect on other disciplines. This paper will explain what ancillary disciplines are influenced and the reasons for it. I will also discuss the characteristics of and future prospects for abakus learning.

 

The Ripple Effects of Abakus Learning

 The first effect is improvement of numerical memory. The second is improvement of memory in spatial arrangement. The third is progress in solving general mathematical problems taught in elementary school, including the four fundamental arithmetic calculations and word problems.

The improvement of numerical memory

 The first effect, the improvement of numerical memory, can be demonstrated by asking students to remember three- to nine-digit numbers read aloud and to recite the memorized items orally. Abakus students are found to be superior in the accuracy of their memory and the number of digits they are able to memorize when compared with non-abakus learners of the same age. This is because abakus students place numbers on the abakus image in their head as they mentally calculate with the abakus method. The retention of the numbers is certain if the number of digits does not exceed the limit of the mental image of the abakus. Utilization of the abakus image enables students even to recite the memorized numbers backwards. This is possible because of the application of the procedures used in the abakus method of mental calculation to solving the memorization assignment.

High marks due to improvement in memory of spatial arrangement

 The second beneficial effect is the improvement in memory of spatial arrangement. This was examined by assigning students to remove the location of several small black dot. These dots were placed on different intersection point of squares made with 3 to 5 lines in both vertical and horizontal directions. The students first looked at these dots for a few seconds to memorize their location, then they were asked to recreate the same picture by placing black dots on blank squares. As a result, abakus learners were found to score higher than non-abakus learners. The spatial arrangement of the dots does not have the same numerical values as beads on the abakus board. However, we can speculate that the training to obtain the abakus image visually had the effect of making students sensitive to spatial arrangement.

Progress in solving general mathematical problems

 The following three points are confirmed in terms of the effects of abakus study on progress in solving mathematical problems.

1. Findings from an investigation with third grade students show that about a year of study at an abakus school enabled the learners to score higher than non-abakus learners on certain mathematical problems. These mathematical problems include addition of one-digit numbers, multiplication of one-digit numbers, addition of multi-digit numbers, subtraction of multi-digit numbers, word problems in addition and subtraction, and fill-in-the-blank problems (e.g. providing the missing items in the following equation: [ ]7 = 27). However, no difference was found in problems where conceptual thinking was required, such one in which students were asked to figure out the digit positions (i.e. to decide if the following two items are the same: {nine 10s + nine 1s} and {eight 10s + ten 1s}). Even beginning abakus learners can be said to benefit from the ripple effect in solving mathematical problems, except for those involving conceptual understanding.
 According to the statistical analysis, the addition of one-digit numbers was affected most directly by abakus study. Accurate and rapid calculation of one-digit numbers was found to lead to better marks in multi-digit mathematical calculation, which further led to better marks on word problems and fill-in-the-blank problems. We can speculate that students had more time to think about the problems, and therefore scored higher on the assignment because they needed less time to work out simple calculations as a result of their abakus background.

2. On the higher level, advanced abakus learners were found to have received even more desirable effects in solving certain types of mathematical problems compared to non-abakus learners. These problems include the comparison of the size of the numbers (i.e. put the following five numbers in order: 0.42, 12, 3.73, 0.95, 10.1), the calculation of numbers with multiple choices of proposed answers (i.e. choose the correct answer from five choices of proposed answers for 1026.95 ÷ 103.1), and word problems. In addition, a positive effect was seen, not only in mathematical problems with integers and decimals, but also in those with fractions, especially when higher level thinking is required to solve them.
 In the abakus training, there are no fractions involved, but the ripple effect even affected problem solving in fractions. The abakus students were found to have transformed the fractions into decimals, in order to solve problems with fractions. They tried solving the problems by changing the numbers into the form they understood best.

3. As mentioned above, abakus learners tend to solve problems in a form in which they can utilize their knowledge of abakus calculation when confronted with various mathematical problems. This tendency was shown when abakus students were given problems of computational estimation (such as an assignment where students were to pick the figure in the largest digit position of the answer). In solving these problems, many abakus learners first calculated the whole problem then picked the figure of the largest digit position in the answer.

 

Merits of abakus study

To acquire the ability to calculate rapidly and accurately and to calculate mentally

 Based on the results mentioned above, some advantages and characteristics of abakus learning are revealed. One of the advantages of abakus study is that learners can calculate simple mathematical problems rapidly and accurately. In addition, they acquire the ability of do mental calculation utilizing the abakus image, which allows quick calculation without actually using the abakus.
 These characteristics show positive ripple effects on the solution of various mathematical problems. On the other hand, the learners' calculation methods become fixed, and the students tend to lack flexibility in thinking out innovative ways to solve problems. It goes without saying that spending time on thinking out new ways to solve problems (such as thinking about the meaning of the calculation, or coming up with other ways to solve the problem) can be negative in terms of the amount of time needed to solve problems when the primary goal is rapid and accurate calculation. Since abakus training consists of accurate performance of simple procedures, there is no reason to change the method of traditional abakus education. However, I believe that some measures must be taken to keep the learners from being bored, since repetition of simple procedures is often accompanied by boredom.

 

At the beginning of the new century

 I am currently considering adapting the principles of the abakus to computer software that teaches the concepts of digit position (meaning of zeros in numbers) to mentally challenged children. I have been trying to teach numbers and simple calculations to these children. They have great difficulty in understanding the concept of digit position, even though they could read and write numbers and do addition and subtraction of one-to two-digit numbers. In order to make learning fun, I have used an activity in which children carry a certain amount of money and go to their favorite store to buy something they like. However, the distinction between 13 yen and 130 yen was hard for them to grasp. I think the following reasoning could be used to provide a more easily comprehended explanation of the concept for them. On the abakus board, there can only be up to 9 in the units position. If 1 is added to 9, there will be a number in the 10s position and nothing, or zero, in the units column.

 At the beginning of this, new century, I hope to expand the abakus education and give it new applications while, valuing its history.