Dyslexi och läs- och skrivsvårigheter

 

Varför svårt att läsa?


Vad sker när vi läser?
Motoriska problem
Lyssning
Seende
Checklista

Var börjar vi?


Utredning - läs- och skrivsvårigheter/dyslexi
Utredning - mattesvårigheter


Träning / Åtgärder
Handledning för föräldrar
Trädet 3 - träna avkodning
Finn din matteglädje!
Tiki- träna läsförståelse

Kurser
Alfabetisering/ läs och skrivsvårigheter/Trädet 3
Finn din matteglädje!
Studiedagar/föreläsningar

Övrigt
Priser/produkter/beställning
Om företaget/kontakt
Support/nedladdning/FAQ
Gratis pedagogisk musik
Musik för att lära lättare
Nyttiga länkar - skolor etc




 

 

Säker avkodning är grunden för en god läsning.


När vi läser och skriver pågår två processer i hjärnan samtidigt.

Den ena, att klara av att se vad som står i texten, kallas avkodning. Den andra processen är att förstå innehållet.

För att kunna läsa orden automatiskt, dvs. avkoda, måste man vara säker på hur ljud och bokstäver hör ihop. Vidare ska man klara att sammanljuda och att hela tiden hålla läsriktningen från vänster till höger. När den här processen fungerar som den ska, sköts den av lägre system i hjärnan. Det handlar verkligen om att "kunna i ryggmärgen". På den här nivån klarar vi att flera saker på gång samtidigt utan att de stör varandra. 

Förståelsen sköts av högre system i hjärnan, det vi kallar "medvetande". Här kan bara en tanke åt gången hanteras.

Ett vanligt problem för den som har läs- och skrivsvårigheter är just att avkodningen inte fungerar helt automatiskt. Man tvekar kanske om det är "b" eller "d", "o" eller ""å", "ä" eller "e". 

När avkodningen inte är automatisk måste man ta hjälp av högre system i hjärnan. Då störs förståelsen. 

Några tecken på avkodningssvårigheter kan vara att man blandar ihop, förväxlar eller kastar om bokstäver, tappar ändelser, gissar, läser entonigt, har svårt att förstå vad man läser, läser långsamt eller har svårt att stava.

Målet för läs- och skrivträningen är att först och främst bygga en säker avkodning, därför att grunden för en god läsförmåga är en automatiserad avkodning. För att vet vad man ska börja med, måste man först analysera och testa hur svårigheterna ser ut och vad som trots allt fungerar. Sedan börjar vi arbeta med det DU KAN.

 

 

 

Osäker koppling mellan språkljud och bokstav kan leda tillnedanstående läskänsla: Osäkerhet mellan o/å, p-b, b/d samt någon osäkerhet mellan ä/e kan kanske kännas ungefär så här.
Prova att läsa texten.
 

Varför har #u valt just #en här ##k#n? Det har en viss #ety#else hur lätt#tk#mlig litteraturen är. #et #r #ekv#mare att kö#a en ##k i #r#ss#yr#ki#sk#n än i ##khan##ln. M#nga #rar sig för att g# till #i#li#t#k#t, kansk# #ärför att #e är #vana och int# v#t hur #et g#r till att  l#na #öck#r. De tar h#llr# #n ##k i varuhus#ns störtk#rgar eller st#ll. där är #öck#rna ##ssut#m #illiga, och #ris#t s##lar naturligtvis en viktig r#ll när vi v#lj#r l#sning. Det #ety##r också #n h#l ##l vilk#n litt#ratur vi är vana att l#sa. Vi har kansk# l#st n#gra #öck#r i #n s#ri# och f#rts#tt#r att l#sa #öck#r i samma #ch liknan## g#nr#, h#llr# än att g# #ss in ## n#g#t nytt. V#ra kunska##r #m #öck#r och författar# #r #n annan fakt#r s#m ##v#rkar ##kval#t. Ju m#r vi v#t, ##st# fl#r #öck#r kan vi v#lja #lan#.

T#xt#n tag#n ur: #n sv#nsk##k för gymnasi#t.

 


 







Klicka här för att känna hur det är att ha avkodningssvårigheter

Klicka här för att se hur ögonen rör sig när en god resp. dålig läsare läser - film.


Vill du veta mer om hur vi testar - klicka här