Dyslexi och läs- och skrivsvårigheter
Varför svårt att läsa?
Vad sker när vi läser?
Motoriska problem
Lyssning
Seende
Checklista

Var börjar vi?


Utredning - dyslexi
Utredning - dyskalkyli


Träning / Åtgärder
Handledning för föräldrar
Trädet 3
Tornet
Kompensatoriska program

Kurser
Arbeta med läs och skrivsvårigheter/Trädet 3
Tornet-läsinlärning i fantasymiljö
Studiedagar/föreläsningar

Övrigt
Priser
Om företaget
Support/nedladdning/FAQ
Gratis pedagogisk musik
Musik för att lära lättare
Hem

Tornet 1.3

Läsinlärning i Fantasymiljö

 

OBS! OBS! OBS!...................................................filmpresentation till höger

Även ett högt torn börjar vid marken

Tornet är ett dataprogram där barn lär sig läsa och skriva i fantasymiljö. Det testar och tränar de förmågor som ligger till grund för en lyckad läsinlärning. Inget barn börjar med den egentliga läsinlärningen förrän goda förutsättningar finns. Med hjälp av en lärare på skärmen lär sig barnet först de enskilda bokstavsljuden och därefter att sammanljuda ord. Man skriver med digital penna och datorn tolkar den handskrivna texten.

Många barn som kommer till skolan har inte de nödvändiga förutsättningarna för att kunna börja lästräna. De kommer därmed att misslyckas. Det sätter i sin tur allvarliga spår i deras självförtroende. Programmet Tornet är tänkt att ta hand om både analys av dessa färdigheter, likväl som att träna dem. Tornet ger också var och en möjlighet att arbeta i sin egen takt.

Fonologisk medvetenhet, auditivt och visuellt minne, sekvenseringsförmåga och mycket annat tränas på ett lekfullt sätt i spelmiljö. När barnet klarar de grundläggande nivåerna och därmed visat sig vara "läsmoget", börjar så inlärandet av språkljud. Dessa kopplas till videofilmer där man ser hur ljuden (bokstäverna) skrivs. Barnet skriver med digital penna och datorn tolkar om barnet gjort rätt. När alla vokaler samt en konsonant lärts in börjar så sammanljudningen. Läsförmågan byggs sedan steg för steg.

I sin egen takt lägger barnet en säker grund för en god läs- och skrivförmåga.

Berättarverkstaden ger den som inte kan skriva möjlighet till "fritt skrivande".

I Tornet finns också en speciell berättarverkstad. Med utgångspunkt i bilder, gör barnet berättelser som det kan spela in muntligt. Alla kan således "skriva" historier utan att egentligen kunna skriva. Berättelserna presenteras sedan som bildspel. När barnet sedan kan skriva, finns en ordbehandlingsfunktion att koppla till. 

Mer om Tornet

Att lära sig läsa är ett stort äventyr. För de allra flesta innebär det att porten till nya spännande upplevelser öppnas. Eller som Olof Lagerkrantz skriver:"Det är ett under större än att sädeskorn ur faraonernas gravar förmåtts att gro..och det sker var dag."

Ett äventyr..ja. För många barn ger istället läsinlärningsprocessen djupa "hack" i självbilden. De upptäcker snart att de inte gör samma framsteg som sina kamrater. Ett sådant misslyckande får ofta förödande konsekvenser för den fortsatta skolgången och barnets utveckling på många andra områden äventyras.Varför misslyckas då vissa barn. Räcker det inte med att ge dem bra böcker? Svaret på denna fråga kan vara att de saknar begrepp och färdigheter som ligger till grund för själva läsinlärningen. Några faktorer som spelar in kan vara:

..att höra är en medfödd förmåga. Att lyssna måste man dock lära sig. En väl utvecklad lyssningsförmåga är en absolut förutsättning för att lyckas med läsinlärningen.

Det innebär bland annat att barnet har blivit medvetet om att ljud finns. Det måste också kunna lyssna riktat för att kunna urskilja ljuden bland andra.

..vidare måste barnet ha ett utvecklat auditiv korttidsminne för att kunna hålla de olika ljudmässiga delarna aktuella medan det avgör vilket helheten (ordet) är. Det är också nödvändigt för att kunna avgöra i vilken ordning ljuden kom.

..det ställs också stora krav på den visuella perceptionen. Detta innebär bland annat att förmågan att skilja figur från bakgrund är utvecklad. Vidare måste ögat vara moget att klara fovealt fokus, d v s fokusera på läsavstånd. Ögondominans och samsyn måste vara utvecklad.

..barnet måste också ha de olika sinnesfunktionerna lateraliserade, det vill säga det ena ögat, örat, handen och benet måste vara ledande. Växeldominans för ögon ger exempelvis svårigheter med att behålla läsriktning. Bristande dominans för öronen kan ge svårigheter att uppfatta snabba språkljud som b/p.

Detta är några av de neurologiska och mognadsmässiga aspekterna av förutsättningarna för en lyckad läsinlärning.

Även ett högt Torn börjar vid marken

Dataprogrammet Tornet är utvecklat för utvärdera och träna några av de viktigaste grundläggande färdigheterna för en lyckad läsinlärning, såväl på det neurologiska som det pedagogiska och medvetandemässiga planet. Tornet vill lägga en säker grund för en lyckad läsutveckling.

Tornet har fem våningar som alla motsvar en specifik färdighetsaspekt. Varje våning, utom våning tre, har sedan flera olika rum som vardera innehåller flera olika övningar för en specifik färdighet.

För en enskild lärare är det mycket svårt att avgöra vilka av barnen som är läsmogna och vilka som behöver mera träning innan de kan ge sig in i den egentliga läsinlärningen.

I Tornets fantasymiljö får eleverna följa trollkarlen Abeceba genom de olika rummet och våningarna i hans torn. Programmet loggar elevernas resultat så att läraren enkelt kan följa hur eleverna klarar de olika uppgifterna.

Två sätt att arbeta i Tornet

Eleven kan arbeta på egen hand med hjälp av programmets inbyggda styrning. Om han kör fast på något område kommer han då inte vidare utan uppmanas att ta kontakt med en lärare för att få hjälp. På så vis kan läraren inrikta sina insatser effektivt och snabbt upptäcka de elever som behöver mer specialiserad träning.

I varje övning finns ett antal lampor som visar hur många uppgifter som ingår.Varje gång eleven gör rätt tänds en lampa. Gör han fel blir den svart. På så vis vet eleven hela tiden hur han lyckas. Hela tiden loggas de övningar han gör så att läraren kan följa upp.

Om eleven inte klarar tillräcklig mängd rätt uppmanas han av trollkarlen att be om hjälp av någon vuxen.

Om man så önskar kan läraren istället bestämma vilka övningar som ska göras.

Inga dialogrutor eller instruktionstexter förekommer i programmet. Trollkarlen ger istället muntliga instruktioner när så behövs.

I hela programmet sker alla händelser och förlopp från vänster till höger. På så vis tränas läsriktningen.

Första våningen – börja i det du kan - sortering av ljud

Tornet, liksom systerprogrammet Trädet, strävar efter att börja med det eleven kan. Vad skulle man då kunna förvänta sig att alla elever oavsett bakgrund och mognadsgrad är bekanta med? Jag tror att svaret är ljud som åstadkoms av den egna kroppen.

Den första våningen har tre rum. I första rummet är uppgiften därför att sortera ljud i två korgar. I den ena ska eleven lägga ljud som görs av människokroppen, i den andra ljud som gör av något annat. De elever som inte klarar detta har en mycket låg grad av ljudmedvetenhet och är troligtvis i behov av utredning och extra träning. Ett relativt stort övningsmaterial finns för varje delfärdighet. Programmet är således både ett mätinstrument och ett övningsredskap. I det andra rummet på våning ett ska eleven para ihop ljud och bild. Eleven klickar på en symbol och hör då ett ljud. Ljudet ska sedan paras ihop med bilder av händelser, föremål och annat. Här tränas lyssningsförmåga och ljudmedvetenhet. Likaså börjar medvetandet om att en grafisk symbol kan representera ett ljud spira. Detta är ju själva grundvalen för vårt alfabete. När vid sedan på våning fyra börja arbeta med bokstäverna och språkljud känns det naturligt att kalla dem för ljud.

I det tredje rummet är uppgiften att avgöra om två ljud är lika. Det kan ex.vis vara djurläten. Förutom lyssningsträning, tränar eleven att hålla fokus på den auditiva istället för den innehållsmässiga sidan av något. När ett barn inte har förmågan att urskilja den auditiva aspekten av språket, kan det exempelvis föreslå ordet "tåg", när det ombeds säga ett långt ord.

I övningsmaterialet finns ljudpar av typen hovklapper-gnäggning. Dessa ljud är ju inte lika, men ett barn som inte hålla fokus på den auditiva aspekten ser säkert framför sig att hästen åstadkommer båda ljuden. Således tycker eleven att ljuden är lika.

I det tredje rummet finns också övningar där eleven hör en pianoton och sedan med hjälp av en klaviatur ska leta på en likadan ton. Detta testar och övar en annan viktig sida av lyssningsförmågan, nämligen förmågan att avgöra tonhöjd. Min erfarenhet, efter många års arbete med dyslektiker, är att de elever som har denna typ av musikaliska förmåga, har mycket lättare att lära sig läsa och skriva framgångsrikt. De som inte har det kan träna upp sin förmåga mycket. Att kunna höra skillnad på toner ger mycket bättre förutsättningar att höra betoning och språkmelodi, vilket i sin tur ligger till grund för bl.a. förmågan att via intonation avgöra betydelse, förstå olika dialekter, dubbelteckning, lära sig ett nytt språk och många andra viktiga språkliga uppgifter.

Andra våningen – mera träning av lyssningsförmågan

På våning två övas bland annat riktat lyssnande, diskriminationsförmåga och sekvenserings-förmåga. För attklara den mycket avancerade process om skrivande utgör, är alla dessa färdigheter nödvändiga. Först måste man urskilja vilka språkljud som hörs i ett ord, omtolka dem till bokstäver och dessutom få dem i rätt ordning. Övningarna är tänkta att testa och öva elevens förmåga på dessa områden.

I det första rummet hör eleven ett ljud. Uppgiften är att avgöra om detta ljud hörs eller inte hörs i den "ljudröra" som presenteras efteråt. I de inledande övningarna består "röran" av två till tre ljud. I de senare övningarna stiger svårighetsgraden genom att fler ljud ingår i "ljudröran". I det andra rummet på denna våning ska eleven avgöra hur många ljud som hörs i en sekvens.

I det tredje rummet hör eleven en serie ljud. Uppgiften är sedan att ordna symboler, till vilka de enskilda ljuden är kopplade, i rätt ordning. Detta ställer krav på auditivt minne, ett område där lässvaga elever ofta har brister. Då ett relativt omfattande övningsmaterial finns kan de som misslyckas här, precis som i andra rum, öva vidare tills de klarar uppgifterna.

I rum fyra finns lyssningsövningar riktade direkt mot språket. Uppgiften här att avgöra om det först hörda ordet förekommer i den efterföljande meningen.

 

Tredje våningen – berättarverkstaden

På tredje våningen finns berättarverkstaden. Här kan man träna att göra egna berättelser utan attegentligen kunna skriva. Eleven väljer inspirationsmaterial ur en stor bildbank. Denna är organiserad i kategorier som människor, djur och händelser. Eleven väljer upp till sex bilder och spelar sedan in sin egen berättarröst till varje. När han är klar kan han spara och spela upp det hela som ett bildspel. På så vis kan de elever som ännu inte är mogna att börja med den egentliga läsinlärningen, ändå delta i det fria skrivandet och på så vis träna det formella berättandets teknik. De utvecklar sitt ordförråd och sin fantasi. Kanske blir också längtan efter att kunna skriva starkare. När man sedan blir mer avancerad kan man även lägga till sin egen text till bilderna. De mer avancerade eleverna kan då göra läsmaterial till sina kamrater. Berättarverkstaden kan även fungera som lästräning med "bok och band". En annan funktion kan vara att elever läser in sina högläsningsläxor och dels lyssnar på sig själva och upptäcker hur de utvecklas, dels att läraren kan lyssna på läsningen i efterhand.

Fjärde våningen – den egentliga läsinlärningens första steg

När eleven nått till våning fyra börjar så det egentliga läsinlärningsarbetet. Här lär sig eleven enskilda bokstavsljud. Arbetssättet i Tornet är liksom systerprogrammet Trädet inspirerat av Maja Wittings metod.

I det första rummet är uppgiften att avgöra om det bokstavsljud som ska läras in finns i ett ord. En lärare frågar

  • Kan du höra ljudet "a" i ordet "ta"?

Om eleven klickar den gröna knappen för "ja". Följs detta av frågan.

  • Var hör du ljudet? Först eller sist?

Eleven klickar i någon av positionerna för att visa var ljudet hörs. När eleven så visat att han klarar att avgöra om och var ljudet hörs i ett ord, har han också visat att han förstått själva principen för skriftspråket, nämligen att enskilda ljud symboliseras av grafiska tecken, bokstäver. Han är nu redo att gå till nästa rum.

I andra rummet visar en lärare på en videofilm hur man skriver ljudet. Det kan låta så här:

  • Det här är ljudet "a". Det skriver man så här: En rund mage och en rak rygg.

Eleven skriver sedan med den medföljande digitala pennan och datorn tolkar det skrivna. Man kan också arbeta med vanlig penna och skriva in ljudet på tangentbordet.

När eleven visar att ha klarar att skriva bokstaven korrekt kan han gå vidare in i det tredje rummet för att arbeta med det jag kallar gehörsskrivning. Detta innebär att en video med en lärare visas. Läraren uttalar slumpvis, de bokstavssljud som hittills lärts in. Eleven lyssnar, säger så efter samtidigt som han känner efter hur ljudet uttalas. Därefter gör han en kort paus, då han försöker höra eller upprepa ljudet tyst i huvudet. Därefter "laddar" han handen med skrivrörelsen som ska utföras. Sedan skriver han med den digitala pennan och datorn tolkar det skrivna. Man kan också skriva med vanlig penna och sedan på tangentbordet.

I det fjärde och sista rummet på fjärde våningen finns en övning kallad "hitta ljudet". En röst uttalar de bokstavsljud som lärts in. Samtidigt visas fyra olika bokstavsljud. Uppgiften är att klicka på rätt ljud innan nästa ljud presenteras. Eleven kan själv ställa hastigheten på visningen. Genom att arbeta igenom alla rum har det nya ljudet förankrats väl i alla system, från den inledande auditiva identifikationen och diskriminationen, över den grundläggande skrivrörelsen av det tecken som representerar ljudet. Vidare till automatiseringen av kopplingen mellan ljud och tecken, i såväl auditiva som visuella system, med hjälp av gehörsskrivningen och "hitta ljudet"-övningen. När alla vokalljud samt en konsonant lärts in, fortsätter sedan arbetet på nästa våning.

Femte våningen – sammanljudning, "riktig" läsning och skrivning

I första rummet på femte våningen, tränar eleven sammanljudning. Detta arbete börjar som nämnts när alla vokaler samt ljudet "l" lärts in. "a" och "l" placeras långt isär. En lärare ljudar ett utdraget "a", samtidigt som en pil ritas upp i riktning mot "l". Ljudet hålls ut tills det når "l" – "aaaaaal". Därefter flyttas "a" närmare "l" i fyra steg och ljudningens längd anpassas till avståndet. Slutligen ställs bokstäverna samman och uttalas naturligt "al".

Därefter kan eleven ljuda själv medan pilen ritas upp. Därefter uttalas stavelsen och eleven skriver stavelsen med den digitala pennan. Sammanljudning med de övriga vokalerna samt "l" visas så.

I rum två övar sedan eleven gehörsskrivning med de stavelser som han ljudat ihop i det första rummet. Gehörsskrivningen sker på samma sätt som på våning fyra, med den skillnaden att här presenteras stavelser istället för enskilda ljud.

I rum tre tränas så läsning. Stavelserna, eller i ett senare skede orden, visas och eleverna läser dem högt. Sedan lyssnar han och jämför. När alla stavelser/ord gåtts igenom kan han träna "snabbläsning". Eleven ställer själv in hur länge varje ord ska visas. Han läser högt och datorn "ekar" emot.

Till slut går eleven in i det fjärde och sista rummet på våningen – ordfantasirummet. Här associerar eleven med hjälp av stavelser och enskilda ljud fram ord ur sitt eget ordförråd. Stavningen av orden kontrolleras av den inbyggda rättstavningsfunktionen. Arbetet med denna övning tränar tillgången till och bygger upp det egna aktiva ordförrådet.

Ordskatten som skapas kan sparas och användas för fritt skrivande i Historieverkstaden eller annat fritt skrivande.

När alla vokaler och ett antal konsonantljud lärts in fortsätter sammanljudningsträningen med ord bestående av vokal-konsonant-vokal ex-vis "sol". Succesivt växer sedan ordens längd och svårighetsgrad.

 

För information och beställning av kostnadsfritt lån av fullversion av Nya Trädet - www.lindbla.se eller faxa 0243-832 72  Lindblå Läs & Skrivutveckling AB 

 

 


 

 

 

Klicka här nedanför på den presentationsfilm du vill se! OBS! Filmens kvalité är låg därför att det ska gå att se även med en sämre uppkoppling. Programmets bildkvalité är naturligtvis fullgod.

- Introduktion
- Lärarinställning
- Våning 1
- Våning 2
- Våning 3
- Våning 4
- Våning 5

Uppdateringar/nedladdning

Vanliga frågor/felsökning

Beställ utvärderingslicens 30 dagar (endast skolor)

Priser