Joakim kommer att lyckas med matten!

Man måste ha en stadig grund för att bygga på.

Joakim är 17 år och går i 1:an på gymnasiet. I årskurs 6 gjorde han en utredning som visade på stora svårigheter med matten. När jag idag träffade jag honom sa han att han mer eller mindre gett upp hoppet om att kunna lära sig räkna. Han är en av många ungdomar och barn som jag mött som varit i samma situation.

Abakus

Abakusen ger många fördelar.

För att kunna hjälpa honom så måste jag först och främst förstå vad han förstår. Därför började jag med att göra ett test där jag undersöker det som kallas grundläggande taluppfattning. Grundläggande taluppfattning innehåller många delar. Jag ska inte gå in djupare på detta här men du kan läsa mer på min sida www.abakusen.se.

Brister i grundläggande taluppfattning kan liknas vid osäkerhet kring ljud och bokstäver

Att ha brister kring grundläggande taluppfattning skulle kunna liknas vid att man vid läsning inte är säker på hur alla bokstäver låter. Då blir det svårt att läsa ut vad som står i texten och självklart blir det då också svårt att förstå innehållet. På samma sätt är det med matten. Om du har en osäker grundläggande taluppfattning kommer hela matematikundervisningen och därmed förståelsen att vara lika lättflyktig som ett sandslott. Joakim förklarade också att det han lärt sig på lektionen den ena dagen är som bortblåst nästa dag. Än värre efter ett sommarlovet.

Den kinesiska abakusen gör det möjligt

När jag testat färdigt gick vi så igenom hur vi ska arbeta för att bygga upp hans matematiska färdigheter. Trots att Joakim är 17 år gick jag igenom ”Boken om Matte”. Den är egentligen avsedd för förskola och lågstadium, men fungerar även för äldre. Det är en praktisk historielektion kring hur matematiken föddes. Joakim hängde med bra och jag förklarade sedan hur den kinesiska abakusen fungerar. Jag visade honom hur kan skulle arbeta med instruktionsfilmerna och övningsuppgifterna i mitt undervisningsmaterial Finn din matteglädje!. Precis som så många andra tyckte han att abakusräkning var kul. Till slut visade jag honom en film som jag tagit på ett fritidshem i Peking. https://www.youtube.com/watch?v=2TIUPuDIbOI&t=326s. Den visar barn som tränar abakusräkning och mental abakus. Han blev entusiastisk. Som avslutning på dagens träff laddade han ner min app -Mental Abacus Expert – för träna detta. Trots att han efter fyra timmar var helt slut klarade han så att räkna på en inre mentalt visualiserad abakus. Gissa om han var stolt. ”Det här skulle alla få lära sig i skolan”, tyckte han. Om sex veckor träffas vi igen för att gå igenom nästa steg. Då återkommer jag med en rapport om hans matteutveckling.